Epson Colorworks BK vs MK
matte of glanzende inkt

Veel klanten verdiepen zich tot op bepaalde hoogte in de verschillende labelprinters. Hoewel Businesslabels vaak betrokken is of wordt in het adviestraject en de klant begeleid en adviseert voor een juiste keuze, zijn er ook voldoende gevallen waarin de klant vooraf zelf al bepaald heeft welk model men nodig heeft. In vrijwel alle gevallen is echter de keuze tussen de BK of MK uitvoering een niet (bewust) gemaakte keuze. Vaak omdat men niet actief geïnformeerd is over, of überhaupt niet weet van het bestaan van de 2 uitvoeringen en de bijhorende verschillen.

Toch zijn er behoorlijke verschillen in deze 2 uitvoeringen. Laten we daarom eens dieper ingaan op de verschillen tussen de BK (Black) en MK (Matte Black) inktopties voor de Epson ColorWorks inkjet kleurenlabelprinters, en bespreken wanneer je welk type inkt moet kiezen, evenals de voor- en nadelen van beide.

Inleiding tot de BK en MK Inkt

Een aantal modellen van de Epson ColorWorks inkjet kleurenlabel printer series  bieden de mogelijkheid om te kiezen tussen zwarte (BK) en matte zwarte (MK) inkt. Deze keuze is vaak afhankelijk van de specifieke afdrukbehoeften van de gebruiker. Elk type inkt heeft unieke eigenschappen en is geschikt voor verschillende toepassingen. Geen van beide opties is beter dan de ander, beide hebben hun eigen voor en nadelen.

Keuze niet altijd nodig!

De keuze tussen BK en MK inkt hoeft niet bij elk Epson ColorWorks model gemaakt te worden. Zo kent de Epson TM-C3500 geen verschillende inkt type, deze printer is er “gewoon” in 1 basis uitvoering.

Bij de Epson TM-C7500 zit het verschil net iets anders in elkaar, bij deze printer moet er gekozen worden tussen de Epson TM-C7500 met DURABrite™ Ultra inkt of de Epson TM-C7500G met Ultrachrome® DL inkt, en ja de G staat in dat geval voor Glossy.

De belangrijkste verschillen in een notendop (voor de snelle lezer)

Niet iedereen zit te wachten op het doorlezen van lange pagina’s met gedetailleerde informatie. Dus laten we voor de snelle lezers een snel vergelijk maken met de belangrijkste verschillen en de voor- en nadelen die daarbij horen. Onder dit vergelijk gaan we wat verder in detail met adviezen, voorbeelden en de technische achtergrond. Scrol gerust naar het eind van de pagina voor een 2-tal praktijk voorbeelden.

Belangrijkste kenmerken, overeenkomsten, voor- en nadelen

BK (Black Key) inkt:

De 2 belangrijkste kenmerken:
1. Voor glanzende materialen: BK inkt presteert optimaal in combinatie met een glanzend inkjet gecoat materiaal;
2. Veelzijdig: BK inkt is breed toepasbaar en kan op alle inkjet materialen gebruikt worden;

Belangrijkste nadeel: 
Op matte inkjet media zal de BK inkt, zeker in donkere details, donkere vlakken en zwarte delen wat vaal overkomen. De BK inkt is op matte media niet instaat om diep zwarte of andere zeer donkere kleuren te produceren. 

Overeenkomsten

Een aantal belangrijke kenmerken zijn van toepassing op zowel de BK als de MK inkt. De onderstaande kenmerken zijn dus voor beide soorten van toepassing.
1. Watervast: Ongeacht of je kiest voor de BK of de MK inkten, beide leveren een watervaste opdruk op, mits gebruikt met de juiste printer media zoals de Diamondlabels inkjet materialen;
2. CMY is gelijk: Bij de keuze tussen MK en BK inkt veranderd alleen de zwarte inkt cartridges, de 3 andere kleuren (Cyaan, Magenta en Geel) zijn in beide gevallen gelijk.
3. BS5609 gecertificeerd: Beide inkttypes zijn gecertificeerd voor het labelen van chemicaliën volgens de BS5609 normering, uiteraard mits gebruikt met het juiste label materiaal.

Wist u dat de hardware zelf 100% gelijk is, bij het eerste gebruik kiest u het juiste type. Deze keuze is daarna niet meer aan te passen of terug te draaien.

MK (Matte Key) inkt

De 2 belangrijkste kenmerken:
1. Voor matte materialen: MK inkt presteert optimaal in combinatie met een mat inkjet gecoat materiaal;
2. Intens zwarte: MK inkt kan op matte inkjet materialen zeer donkere en diep zwarte kleuren produceren waarmee details optimaal tot zijn recht komen. 

Belangrijkste nadeel:
De MK inkt kan door de speciale aanpassing (zie technische achtergrond verderop in deze pagina) niet goed hechten op een glanzende coating. Hierdoor is de MK inkt niet toepasbaar op glanzende inkjet materialen.

Alles mat, alles glanzend of toch een beetje van allebei

Dat is eigenlijk in de kern de vraag die je moet kunnen beantwoorden om een goede keuze tussen te maken. De keuze tussen een BK of een MK variant van de Epson ColorWorks printers bied namelijk in beide gevallen een voordeel waar dan ook weer een nadeel tegenover staat. Ga je alles printen op matte materialen of juist alles op glanzende materialen, dan maakt dat de keuze makkelijk. Maar wat te doen als je nog niet helemaal zeker bent of gewoon allebei wilt kunnen? In dat geval is het belangrijk om een goed persoonlijk advies te vragen, voorbeeld afdrukken aan te vragen en je goed in te lezen welke voor en nadelen er aan beide keuzes kleven. En in dat geval ben je bij Businesslabels aan het goede adres! 

Kiezen voor mat of glans een een design en marketing vraagstuk

Product labels

Bij product labels is het product en de uitstraling die hoort bij het product en het merk leidend bij de keuze voor mat of glanzend.

Een glanzend etiket geeft een duidelijke retail uitstraling en past in vrijwel iedere winkelschap. Iets bijzonders doen met een glanzend label? Kies dan voor een hoogglans zilver.

Past een luxe uitstraling beter bij het product, vaak het geval bij bijvoorbeeld luxe producten, cadeaus en dranken in het hogere segment. Dan kom je uit bij een mat etiket met luxe uitstraling.

De keuze tussen BK of MK valt of staat hier dus bij de gewenste merk en product uitstraling.

Praktische labels

Met praktische labels wordt gedoeld op labels die vooral als communicatie middel dienen. Eenvoudige praktische, veelal ook verplichte, informatie. Dergelijke labels hoeven vaak niet perse heel mooi te zijn maar moeten vooral de juiste informatie overbrengen en vaak ook voldoen aan bepaalde verplichte richtlijnen zoals het tonen van gevaren labels.

Voorbeelden van praktische labels zijn:
1. GHS labels voor chemicaliën
2. Transport labels
3. Identificatie labels

Evenementen badges

Event badges voor inkjet kleuren printers zijn altijd mat. Dit omdat een mat materiaal sneller en beter inkt opneemt dan een glanzend materiaal. Iets wat in de event industrie van zeer groot belang is bij de entree.

Omdat alle badges van ExpoBadge mat zijn is de keuze voor MK voor de hand liggend en dus ook makkelijk gemaakt.

Badge geprint met een Epson CW-C4000 MK variant hebben een fantastische diepe zwarte kleur en duidelijke donkere details. Hiermee komt de event huisstijl optimaal tot zijn recht.

Bieretiketten

Bieretiketten worden veelal op glanzend papier geprint. Glanzend papier print je dan vanzelfsprekend met de BK varianten van de printers.

Hoewel glanzend papier zoals de DIA600B van Diamondlabels redelijk marktconform is, hoeft dat een brouwerij er niet van te weerhouden om opvallend te zijn en tegen de wind in de gaan. Er zijn daarom ook zeker bierbrouwerijen die net als drankstokers kiezen voor een mat etiket met een luxere uitstraling. 

In het laatste geval is het vooral de vraag, gaat de bierbrouwer voor 100% mat en dus een MK printer, of wil de brouwerij toch de mogelijkheid behouden om een deel van de labels op een glanzend materiaal te printen.

Praktijk voorbeelden

Onderstaand hebben we 2 voorbeelden welke geprint zijn met een Epson CW-C6500. Beide voorbeelden zijn geprint met de meest optimale instellingen op mat papier (DIA055). Middels de slider op de afbeeldingen is het verschil te zien tussen het resultaat van een Epson ColorWorks met BK inkt ten opzichte van de zelfde soort printer met MK inkt. 

Voor deze voorbeelden zijn exact de zelfde afbeeldingen gebruikt welke op de meest optimale en hoogst mogelijk haalbare kwaliteit zijn geprint. Na het printen zijn de labels ingescand en recht gezet zodat ze netjes overeen komen. Resultaten met de gebruikte Epson CW-C6500 printers zullen exact overeenkomen met de andere modellen zoals de CW-C4000 en CW-C6000 series. Beweeg de slider op de afbeeldingen door er met de muis overheen te gaan en zie de verschillen.