0

KLEUR, HET LIJKt ZO SIMPEL
Toch is het printen van de "juiste" kleuren lastig

We weten allemaal wat geel is en wat blauw, zelf de meeste mensen die kleurenblind zijn kunnen prima onderscheid maken tussen de verschillende kleuren. Toch is het lang niet zo eenvoudig als het lijkt, want blauw mag dan wel blauw zijn, maar hoe beschrijf je nou welke kleur blauw je wilt. En nog belangrijker, hoe zorg je dat deze juiste kleur blauw getoond wordt op je labels. 

Om kleuren juist te tonen, of dit nou op je scherm is of op je printwerk, moet de kleur gekalibreerd zijn. Om te zorgen dat het printwerk van de kleurenlabel printers van Epson optimaal zijn qua kleur echtheid biedt Epson in de drivers de mogelijkheid om gebruik te maken van ICC profielen (ook wel ICM). 

Maar hoe komt je aan een dergelijk bestand en hoe gebruik je deze correct? Wij vertellen je hier graag alles over, of in ieder geval een hele hoop. 

Visualisatie van kleurbereik DIA715 versus AdobeRGB1998

Hoe definieer je nou de juiste kleur?

HEX color codes, Pantone kleuren, CMYK waardes en RGB waardes

Kleurcodes zijn eigenlijk codes die worden gebruikt om kleuren te definiëren en te reproduceren op verschillende digitale en gedrukte media. Je kan kleurcodes zien als een soort taal waarbij er net als gesproken en geschreven taal gebruik gemaakt kan worden van verschillende talen. Ze helpen ontwerpers, drukkers en ontwikkelaars om consistente kleuren te krijgen, ongeacht het medium waarop ze werken. Het idee erachter is om een gestandaardiseerde manier te hebben om kleuren te beschrijven, zodat ze op dezelfde manier kunnen worden weergegeven, ongeacht het apparaat, de printer of het programma. De meest voorkomende “kleur talen” zijn de boven genoemde soorten. 

HEX-kleurcodes

HEX staat voor hexadecimal (hexadecimaal) en het is een notatie die wordt gebruikt om kleuren te definiëren in HTML en CSS. Een HEX-kleurcode bestaat uit een hekje (#) gevolgd door zes tekens, waarbij elk teken een waarde heeft van 0 tot 9 of van A tot F. Deze tekens vertegenwoordigen de hoeveelheid rood, groen en blauw (RGB) in een kleur.

Bijvoorbeeld, #FF0000 vertegenwoordigt puur rood, terwijl #00FF00 puur groen is. Het voordeel van HEX-codes is dat ze gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn in webontwikkeling.

Pantone-kleuren

Pantone is een bedrijf dat bekend staat om zijn kleurensysteem dat veel wordt gebruikt in de grafische industrie. Ze hebben een uitgebreide collectie van genummerde kleuren die consistent zijn en internationaal erkend worden. Pantone-kleuren worden vaak gebruikt voor logo’s, merkidentiteit en drukwerk.

Het unieke van Pantone-kleuren is dat ze een eigen identificatienummer hebben, bijvoorbeeld Pantone 185C, wat een felrode kleur vertegenwoordigt. Pantone-kleuren worden voornamelijk gebruikt in gedrukte media, waar nauwkeurigheid en consistentie van kleuren van groot belang zijn.

RGB-waarden

RGB waardes zijn een digitale kleurcoderingssysteem dat wordt gebruikt voor het weergeven van kleuren op elektronische displays zoals computerschermen, televisies en smartphones. RGB staat voor rood, groen en blauw, de primaire kleuren waaruit alle andere kleuren worden samengesteld. Elk van de drie kleuren heeft een waarde van 0 tot 255, waarbij 0 geen intensiteit betekent en 255 de maximale intensiteit vertegenwoordigt.

Door verschillende intensiteiten van rood, groen en blauw te combineren, kunnen miljoenen verschillende kleuren worden gecreëerd. Bijvoorbeeld, RGB(255, 0, 0) vertegenwoordigt puur rood, terwijl RGB(0, 255, 0) puur groen is. RGB-waarden zijn

CMYK-waarden

CMYK staat voor cyaan, magenta, geel en zwart, en het is een kleurcoderingssysteem dat voornamelijk wordt gebruikt in de drukindustrie. In tegenstelling tot RGB, dat werkt met het toevoegen van licht om kleuren te creëren, werkt CMYK met het absorberen van licht door inkten op een witte ondergrond.

Elke kleur in het CMYK-systeem wordt weergegeven door een percentage van de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt. Cyaan, magenta en geel worden gemengd om verschillende kleuren te produceren, terwijl zwart wordt toegevoegd om diepte en contrast te creëren. Bijvoorbeeld, een heldere blauwe kleur kan worden gemaakt door het combineren van cyaan en magenta inkt.

 

Samenvattend

Het gebruik van CMYK is belangrijk bij het afdrukken omdat gedrukte materialen zoals tijdschriften, brochures en posters meestal worden geproduceerd met behulp van CMYK-inkten. Door de kleuren in CMYK te specificeren, kunnen ontwerpers ervoor zorgen dat de gedrukte resultaten zo nauwkeurig mogelijk overeenkomen met wat ze op hun scherm zien.

Het belangrijkste verschil tussen CMYK en RGB is het kleurbereik. CMYK heeft doorgaans een kleiner bereik dan RGB, wat betekent dat sommige felle en levendige kleuren mogelijk niet volledig kunnen worden gereproduceerd in het drukproces. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerpen van materialen voor afdrukken, rekening te houden met de beperkingen van het CMYK-kleursysteem.

Dus, om het kort samen te vatten, HEX-kleurcodes worden gebruikt voor digitale media zoals websites, Pantone-kleuren worden gebruikt voor consistentie en nauwkeurigheid in gedrukte media, RGB-waarden worden gebruikt voor elektronische displays, en CMYK-waarden worden gebruikt voor het drukken van materialen. Elk kleurcoderingssysteem heeft zijn eigen toepassing en voordelen, en het begrijpen van deze verschillen kan je helpen om de juiste kleuren te kiezen voor jouw specifieke behoeften.

Wat is een ICC profiel en waarom is deze zo belangrijk?

Een ICC-profiel (International Color Consortium-profiel) is een bestand dat informatie bevat over hoe kleuren moeten worden geïnterpreteerd en weergegeven op verschillende apparaten, zoals printers, monitors en scanners. Het profiel bevat gegevens over kleurruimtes, kalibratie-instellingen en kleurtransformaties om consistente en accurate kleurweergave te bereiken.

De Epson ColorWorks printers ondersteunen het gebruik van ICC profielen. Deze aanvullende kleur informatie zorgen voor een afdruk die beter aansluit bij de kleurverwachting. Door vooraf met specialistische apparatuur te bepalen welk kleurbereik haalbaar is binnen het kleurspectrum op het specifieke materiaal soort, weet de printer driver welke kleuren wel en niet haalbaar en maar vooral hoe deze optimaal behaald worden. Door vooraf te weten hoe wit het materiaal is en hoe deze reageert op verschillende kleurmeningen kan het juiste “kleur recept” beter bepaald worden . Op deze manier zorgt het gebruik van de een ICC of ICM profiel om de gewenste kleur vele malen nauwkeuriger te printen op de labels.

Zonder correct ICC profiel schiet je niks op

Een goed ICC profiel bevat informatie over de combinatie van de gebruikte inkt en hoe de printer media (het labelmateriaal) hierop reageert. Een goed ICC profiel kan daarom alleen gemaakt worden door met de juiste printer serie het juiste materiaal te kalibreren. Hierbij is zelfs de afdruk snelheid en/of kwaliteit van belang. Een goed ICC profiel verwijst daarom ook altijd naar de printer, de afdruk kwaliteit en het juiste materiaal. Via Businesslabels kunnen klanten daarom het benodigde ICC profiel voor de labelmaterialen van Diamondlabels gratis op vragen in de gewetsen afdruk kwaliteit.

Kleur intent en de verschillende tussen o.a. MacOS en Windows OS

Waar MacOS van Apple enkel de mogelijkheid geeft om het juiste ICC profiel te kiezen, bied Windows wat meer mogelijkheden om de kleuren nog verder te verbeteren op basis van het ICC profiel. Bij Windows kan je namelijk ook kiezen voor het juiste input profiel (welk kleurspectrum als input gebruikt wordt) en welke intentie je wilt hanteren bij de kleuren. Eigenlijk gek als je bedenkt dat MacOS vele malen meer gebruikt wordt in de grafische industrie voor het opmaken van (label) designs.

Bij Windows kun je naast het ICC profiel kiezen voor verschillende kleurintents selecteren. Hieronder de meest voorkomende kleurintents die je kan gebruiken met de Epson ColorWorks printers. Het kiezen van de juiste kleurintent hangt af van het beoogde gebruik van het kleurenprofiel en de gewenste resultaten. Als je een kleurgetrouw resultaat wilt, zoals bij het afdrukken van een foto met realistische kleuren, is waarnemingskleurintent wellicht de beste keuze. Als je echter ontwerpt voor online publicatie, waarbij de consistentie van de algehele uitstraling belangrijk is, kan relatieve kleurintent de voorkeur hebben.

Relatieve kleurintent

Deze intentie probeert de relatieve kleurrelaties te behouden tussen de kleuren in het beeld. Het past kleuren aan om ze binnen het kleurbereik van het uitvoerapparaat te houden. Met andere woorden, het behoudt de algehele balans van de kleuren, zelfs als sommige kleuren enigszins worden gewijzigd om aan de beperkingen van het uitvoerapparaat te voldoen.

Relatieve kleurintentie wordt vaak gebruikt voor grafisch ontwerp en afbeeldingen op het web, waarbij het behouden van de algemene uitstraling van het beeld belangrijker is dan absolute kleurnauwkeurigheid.

Waarnemingskleurintent

Deze intentie probeert de kleuren zo weer te geven dat ze overeenkomen met hoe we ze waarnemen met het menselijk oog. Het past kleuren aan om ze er natuurlijk uit te laten zien voor het menselijk gezichtsvermogen. Deze intentie kan nuttig zijn bij het afdrukken van foto’s en afbeeldingen waarbij een realistische kleurweergave belangrijk is.

Het kan echter leiden tot enige verlies aan kleurprecisie of aanpassing van verzadiging om de kleuren in overeenstemming te brengen met de menselijke waarneming.

Absolute kleurintent

Deze intentie streeft naar maximale kleurnauwkeurigheid en consistentie. Het probeert de kleuren zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke bronkleuren te houden, zonder enige aanpassingen of compensaties.

Dit wordt vaak gebruikt in professionele kleur kritische toepassingen zoals prepress, waar nauwkeurigheid van groot belang is en kleuren moeten overeenkomen met specifieke normen of referenties.

Nadeel is vaak dat transparante delen door de printer vaak licht blauw gemaakt worden.

Registreer een subgebruiker

Epson recycle programma

Wachtwoord opnieuw instellen

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Welkom

REGISTREREN

FACTUURADRES
Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.