0

Label rewinders en unwinders

Het op en afwikkelen van labelrollen met label rewinders en unwinders

Een label rewinder is perfect voor het opwikkelen en afwikkelen van labelrollen. Er bestaan er diverse soorten technieken en oplossingen voor het uit/oprollen van de labels. Iedere techniek heeft zijn eigen voor en nadelen. Welke techniek en welke soort het beste past is van een aantal factoren afhankelijk. De belangrijkste factoren om te bepalen welke label rewinder of unwinder het beste past zijn o.a.:

  1. Het soort label printer dat gebruikt wordt
  2. De manier van gebruik
  3. Het formaat van de labelrol (zowel diameter als breedte)

Onderstaand treft u wat algemene informatie over label unwinders (voor het afwikkelen van labelrollen) en label rewinders (voor het opwikkelen na het printen). Als u advies wilt voor uw toepassing neem dan gerust contact op.

Simpele en betaalbare label unwinders

Voor thermische printers kan er in een aantal gevallen gebruik gemaakt worden van een hele simpele label unwinders. Door gebruik te maken van de Godex labelstand kan een desktop labelprinter grotere rollen verwerken. Ideaal voor tijdelijke toepassingen of als aanvulling/back-up voor industriële printers.

Omdat een Godex labelstand als unwinder geen motor of andere aandrijving heeft is deze unwinder zeer betaalbaar. Nadeel hiervan is wel dat de printer zelf verantwoordelijk is voor het afrollen door harder aan de label te trekken. Zeker bij grote en zware labelrollen kan dit na verloop van tijd zorgen voor snellere slijtage van de printer onderdelen. 

De Godex labelstand is geschikt voor toepassing met thermische labelprinters. Voor dagelijks gebruik of bij hoge capaciteit word een actieve unwinder geadviseerd.

Inkjet labelprinters functioneren niet of minder goed met dit type unwinder. 

Godex labelstand
Godex rewinder T-20

Actieve rewinder en unwinders

Voor het afwikkelen van labelrollen die niet in de printer passen en het opwikkelen van geprinte labels zijn er tal van label unwinders en rewinders beschikbaar. 

Unwinders worden gebruikt voor het afwikkelen en zijn in de basis beschikbaar in 2 technieken. De eerste en minst verkochte techniek is enkel het bieden van weerstand. Door het bieden van weerstand tijdens het afrollen zorgt deze techniek dat de rol niet verder afwikkelt als de printer stopt. De andere en meer gebruikte techniek is de actieve unwinder. Deze techniek bepaald, veelal met een zwenkarm, of er afgewikkeld moet worden.

Een label rewinder is van nature gelijk aan de actieve unwinder. Veelal word er middels een sensor of zwenkarm bepaald of er voldoende ruimte is om te starten met opwikkelen. 

Businesslabels bied in dit segment een aantal verschillende types van Godex aan. De Godex units zijn multifunctioneel en kunnen zowel als unwinder en als rewinder gebruikt worden. Uitzondering hierop zijn de inkjet labelprinters welke om een aanpassing vragen om de zogenaamde “back-feed” te compenseren.

Voor inkjet labelprinters

Inkjet labelprinters werken met een zogenaamde back-feed. Dit betekend dat de labels bij het starten van het afdrukken terug getrokken worden. Dit gebeurd niet alleen bij de eerste afdruk maar ook na tussentijds onderhoud van de printkop.

Naast de backfeed die gecompenseerd moet worden is er nog 1 belangrijk verschil met thermische printers. Een inkjet printer houd er namelijk niet van als er getrokken word aan de labels of als er (te veel)  weerstand geboden word bij het invoeren van de labels. 

Een inkjet printer kan daardoor alleen goed functioneren met een aangepaste rewinder en unwinder. De aangepaste unwinders dienen te zorgen voor een constante en lage spanning bij de invoer. Een unwinder voor een inkjet printer moet daarom niet alleen kunnen afwikkelen maar ook terug kunnen opwikkelen. 

De rewinders zijn er in meerdere varianten. Het opwikkelen hoeft niet altijd heen en weer te kunnen gaan, soms kan er middels een loop voldoende ruimte gecreëerd worden om spanningsvrij de backfeed op te vangen.

Voor standaard oplossing kan er gewerkt worden met de aangepaste varianten van Godex zoals de Godex T10C.

Voor het eenvoudige van rol naar rol printen is een complete set van de DPR-SRL rewinder, unwinder en baseplate te adviseren.  Dit zorgt voor het eenvoudig uitlijnen van de printer met de un- en rewinder.

Voor het printen van labels met de Epson TM-C7500(G) zijn er 2 opties. De meest eenvoudige en logische keuze is de originele Epson rewinder. Deze wordt mechanisch aangesloten op de printer waardoor deze als 1 machine samenwerkt. Voor toepassingen waarbij labelrollen strak omgewikkeld moeten worden is de speciale Z-CAT rewinder van Labelmate beschikbaar. 

Registreer een subgebruiker

Epson recycle programma

Wachtwoord opnieuw instellen

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Welkom

REGISTREREN

FACTUURADRES
Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.